Flåttvaksine (TBE)

Få resept på vaksine med vårt selvbetjente skjema.

  • Skjema tar 3 minutter å fylle inn.
  • Gjennomsnittlig behandlingstid fra lege er 20 minutter
  • Kjøp resept hos oss, hent og sett vaksinen på ditt nærmeste apotek eller ta den med til din egen lege
  • Pris 249,-
flåttvaksine

Hva er flåttvaksine?

En flåttvaksine er utviklet for å beskytte mot infeksjoner som kan overføres av flått. Flåtten er et blodsugende insekt som kan bære på og overføre en rekke sykdommer til mennesker og dyr. Nye anbefalinger fra FHI sier nå at personer som ofte blir bitt av flått bør vurdere flåttvaksine.

Hvor kan jeg sette vaksinen?

Flåttvaksinen kan settes i de fleste apotek. Å få satt vaksinen koster ofte rundt 200kr. Både Boots, Vitus apotek, Ditt Apotek og Apotek 1 kan sette vaksine. Du kan se ditt nærmeste apotek som kan sette vaksine her. Enkelte apotek tilbyr booking av tid på forhånd via Helseboka.

Hva er flått og TBE?

Flått kalles også skaubjørn, hantikk eller tege. Det er en liten edderkopp som suger blod fra mennesker og andre dyr. Flåtten kan i forbindelse med at den suger blod overføre sykdommer.


TBE, også kjent som skogsflåttencefalitt, er en virussykdom som smitter via flåttbitt. TBE er en sjelden sykdom, men med økende forekomst i Norge. Tilstanden kan være svært alvorlig og kan føre til betennelse i hjernehinner- hjernen og ryggmargen.

Hvem bør ta vaksinen?

Folkehelseinstitutet anbefaler at man vurderer flåttvaksinen dersom man ofte blit bitt av flått i områdene: Sørlandet og vest-og østkysten av Oslofjorden.

Hvor lenge varer vaksinen?

Det kreves tre doser for å oppnå beskyttelse dersom man er under 60 år, og fire doser dersom man er over 60 år. Man må også ta oppfriskningsdose, den første etter tre år.

Hva er vanlige bivirkninger?

Som ved alle vaksiner så kan flåttvaksinen ha bivirkninger. Den vanligste bivirkningen er hevelse og ømhet i armen der vaksinen er satt. Dette forsvinner etter få dager. De fleste får liten eller ingen reaksjon etter vaksinasjon. De fleste får liten eller ingen reaksjon etter vaksinasjon. For utfyllende liste over mulige bivirkninger se Folkehelseinstituttet

Hvordan fungerer det?

1) Fyll inn skjema

Fyll inn vårt selvbetjeningsskjema. Det tar ca 3 minutter

2) Legen gjør en vurderering

Etter at du har fylt inn skjemaet vil én erfaren lege gå gjennom informasjonen. Våre leger har en gjennomsnittlig svartid på 20 minutter mellom kl 08-22 alle dager.

3) Rask behandlingstid

Lege skriver ut resept på vaksine. Du henter vaksinen og vaksinerer deg på apoteket. Du må kjøpe vaksinen på apoteket. Den koster ca 650kr for voksne og 450kr for barn. I tillegg pleier de å koste ca 200kr å sette vaksinen på apoteket, ellers kan du ta med vaksinen til fastlegekontoret. Våre leger:

Spørsmål og svar

Dersom du ikke finner svaret på ditt spørsmål, ta kontakt via post@legevakta.no eller ta kontakt i vår chat.