Vaksine mot lungebetennelse (pneumokokkvaksine)

Få resept på vaksine med vårt selvbetjente skjema.

Legene svarer nå innen 3 timer mellom kl 08-22

  • Skjema tar 3 minutter å fylle inn.
  • Kjøp resept hos oss, hent og sett vaksinen på ditt nærmeste apotek eller ta den med til din egen lege
  • Pris 289,-
  • Få svar av lege innen kort tid.
Vaksine mot lungebetennelse

Om vaksine mot lungebetennelse

En pneumokokkvaksine er utviklet for å beskytte mot infeksjoner som kan overføres av pneumokokkbakterier. Pneumokokker kan gi alvorlige lungebetennelser, hjernehinnebetennelse og blodforgiftning (sepsis). Dødeligheten er høy selv med antibiotikabehandling.

Vaksinen bør tas av:

  • Alle personer over 65 år
  • Personer med underliggende sykdom som gjør at de har høyere risiko for å få alvorlig pneumokokksykdom

Hvor kan jeg sette vaksinen?

Vaksine mot lungebetennelse kan settes i de fleste apotek. Å få satt vaksinen koster ofte rundt 200kr. Både Boots, Vitus apotek, Ditt Apotek og Apotek 1 kan sette vaksine. Du kan se ditt nærmeste apotek som kan sette vaksine her. Enkelte apotek tilbyr booking av tid på forhånd via Helseboka.

Hvordan fungerer det?

1) Fyll inn skjema

Fyll inn vårt selvbetjeningsskjema. Det tar ca 3 minutter

2) Legen gjør en vurderering

Etter at du har fylt inn skjemaet vil én erfaren lege gå gjennom informasjonen. Våre leger svarer raskt mellom kl 08-22 alle dager.

3) Rask behandlingstid

Lege skriver ut resept på vaksine. Du henter vaksinen og vaksinerer deg på apoteket. Du må kjøpe vaksinen på apoteket. I tillegg pleier de å koste ca 200kr å sette vaksinen på apoteket, ellers kan du ta med vaksinen til fastlegekontoret. Våre leger:

Spørsmål og svar

Dersom du ikke finner svaret på ditt spørsmål, ta kontakt via post@legevakta.no eller ta kontakt i vår chat.

Hvorfor ta vaksine mot lungebetennelse?

Lungebetennelse er en infeksjon i lungene som kan forårsakes av ulike mikroorganismer, inkludert bakterier, virus, og sopp. En av de vanligste årsakene til bakteriell lungebetennelse er pneumokokkbakterien. Denne infeksjonen kan variere fra mild til alvorlig og, i noen tilfeller, være livstruende, spesielt for visse grupper i befolkningen. Pneumokokkvaksinen er utviklet for å beskytte mot denne bakterien og kan bidra til å forhindre både lungebetennelse og andre sykdommer forårsaket av pneumokokkbakterier, som meningitt og blodforgiftning.

Vaksinasjon anbefales spesielt for personer som har høyere risiko for å utvikle alvorlig sykdom dersom de blir smittet. Dette inkluderer:

  • Små barn, da deres immunsystem ikke er fullt utviklet ennå. Vaksinasjon mot pneumokokk er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet for barn i mange land.
  • Eldre over 65 år, siden immunforsvaret svekkes med alderen, noe som øker risikoen for alvorlige sykdommer og komplikasjoner.
  • Personer med visse medisinske tilstander, som kronisk hjerte-, lunge-, eller nyresykdom, diabetes, eller nedsatt immunforsvar på grunn av sykdom eller behandling, som for eksempel kreftbehandling.
  • Personer som har fjernet milten eller har en funksjonsfeil i dette organet, siden milten spiller en nøkkelrolle i kroppens evne til å bekjempe infeksjoner.

Pneumokokkvaksinen kan gis som en enkeltdose for voksne, mens barn ofte trenger flere doser for full beskyttelse. Det er to hovedtyper av pneumokokkvaksiner: konjugatvaksinen (PCV) og polysakkaridvaksinen (PPV), som beskytter mot et bredt spekter av pneumokokkstammer.

Vaksinasjon er et kraftig verktøy for å redusere risikoen for alvorlig sykdom og død relatert til lungebetennelse og andre pneumokokkinfeksjoner. Ved å ta vaksinen vil du ikke bare beskytte deg selv, men også bidra til å beskytte de rundt deg ved å redusere spredningen av infeksjonen.