Herpes i underlivet

Herpes

Herpes i underlivet er en svært vanlig seksuelt overførbar sykdom forårsaket av herpesvirus. Første utbrudd kan komme få dager til uker etter smitte. Senere kan man få nye utbrudd, men disse er ofte langt mindre plagsomme

Herpes i underlivet

Herpes i underlivet (Herpes Genitalis) er den vanligste årsaken til genitale sår i Vesten. Det er herpes simplexvirus (HSV) som forårsaker infeksjonen. Man skiller mellom primærinfeksjon og residiv. Ved primærinfeksjonen sprer viruset seg langs nervene til nerverøttene, der det ligger inaktivt resten av vertens liv og kan reaktiveres og forårsake tilbakefall som er mildere enn primærinfeksjonen.

HSV overføres gjennom seksuell kontakt, nær kroppskontakt og eller mellom mor-barn under svangerskap/fødsel. Viruset har en inkubasjonstid på 4-7 dager. Viruset smitter hyppigst under utbrudd, men kan også smitte i asymptomatiske perioder.

Man skiller mellom HSV 1 og HSV 2. En person som blir smittet med en av HSV-typene og allerede har antistoffer mot den andre typen, vil oppleve en mildere eller asymptomatisk primærinfeksjon. Ved en slik ikke-primær førstegangsinfeksjon må man være oppmerksom på at smitten kan ha skjedd for lang tid siden, slik at nåværende partner ikke nødvendigvis er smittekilden. Det er imidlertid umulig å spore smitten ved herpes, og det er ikke pålagt ved lov.

Ofte stilte spørsmål og svar om herpes i underlivet

Smitter herpes når man ikke har utbrudd?
Herpes i underlivet kan smitte selv uten et utbrudd, men smitter lettest under et aktivt utbrudd.

Hvordan vet jeg om jeg har herpes i underlivet?
Dersom du har smertefulle sår i underlivet som ligner et herpesutbrudd vil legen din kunne ta en PCR-prøve fra sårvæsken, som vil fortelle om man har herpes eller ikke.

Smitter herpes igjennom oral- og analsex?
Ja, herpes kan smitte både gjennom vaginal, oral og analsex.

Blir man kvitt herpes ved behandling?
Herpes kan ikke kureres. Behandlingen gjøres for å lindre symptomer og minske utbrudd. Mange som har herpes har aldri hatt og vil aldri få symptomer. De som får smertefulle utbrudd vil som regel få færre og færre utbrudd med tiden.

Hvordan behandles herpes i underlivet?

Gjennomfør en digital konsultasjon med lege som vuderer oppstart av behandling.
Få resept som utleveres ved apotek for den behandlingen som passer best til ditt tilfelle.

Symptomer og funn

Primærinfeksjonen gir generelle symptomer som feber, muskelsmerter, hodepine, samt smerte i genitalområdet og eventuelt problemer med vannlating. På og rundt kjønnsorganer kan det ofte sees tette blemmer som sprekker og danner smertefulle, ømme, overflatiske sår omgitt av en rødlig sone. Lymfeknutene i lysken er ofte ømme og hovne. Hos kvinner forekommer sårene oftest på kjønnsleppene og livmorhalsen, mens hos menn sees de oftest på forhuden eller glans.

Primærutbrudd i anus kan føre til sterke smerter, kløe og blodig, rektal utflod. Primærutbrudd i munn og hals kan gi feber, sår hals, vanskeligheter med å svelge.

Residivutbrudd er kortere og har mildere symptomer enn primærinfeksjonen. Ofte oppstår det symptomer som prikking, stikking, brenning og sviing i genitalområdet før sårene dukker opp. Utbruddet varer vanligvis i 7-10 dager. Med tiden får de fleste pasientene færre og færre utbrudd. Ved hjelp av såkalte PCR-undersøkelser har det blitt påvist at mange pasienter har residivutbrudd uten symptomer. I disse periodene kan pasienten være smittsom, og smitte kan også skje uten at pasienten har et utbrudd.

Smitte under graviditet og fødsel

I sjeldne tilfeller kan primærinfeksjon under graviditet være farlig for fosteret, hvis viruset sprer seg oppover eller gjennom morkaken. Dette er ikke en risiko ved tilbakevendende utbrudd, da fosteret allerede har antistoffer fra moren. Risikoen for smitte under fødselen er høy ved primærinfeksjon, men lav ved tilbakevendende utbrudd. Hvis mannen er positiv for HSV og kvinnen er negativ, bør mannen bruke antiviral (anti-virus) medisin og kondom gjennom hele graviditeten.

Hvis primær herpes oppstår etter uke 35, anbefales det å bruke (anti-virus-medisinen aciklovir og gjennomføre keisersnitt. Hvis kvinnen opplever hyppige residivutbrudd, kan hun få aciklovir-behandling startet 10 dager før fødselen og fortsette frem til fødselen for å forebygge smitte til barnet.

Diagnostikk

Diagnosen stilles vanligvis basert på pasientens symptomer og medisinsk sykehistorie. Rutinemessig brukes ikke tester for viruspåvisning. Imidlertid kan påvisning av virus-antistoffer brukes for å gi råd til par under graviditet. Viruset kan påvises direkte ved å ta prøver fra blemmer.

Behandling

Det finnes ingen kur som kan fjerne HSV-infeksjonen fra kroppen, men både primære og tilbakevendende utbrudd kan behandles med aciklovir eller valaciklovir. Smertelindring kan oppnås ved å bruke smertestillende medisiner og lokalbedøvelse ved primærinfeksjon.

Ved tilbakevendende, plagsomme utbrudd er det viktig at pasienten starter behandlingen så raskt som mulig ved de første tegnene på utbrudd. Hos pasienter med alvorlige symptomer kan langvarig behandling med aciklovir/valaciklovir være aktuelt. Behandlingen kan av og til avbrytes for å vurdere utbruddsfrekvensen. Resistensutvikling er sjelden, og resistente virus er vanligvis mindre aggressive.

Hva legevakta.no kan hjelpe med?

Hos Legevakta.no kan man få resept mot herpesutbrudd. Behandlingen må startes innen 48 timer etter symptomutbrudd og tjenesten kan kun brukes av de som har hatt herpesutbrudd tidligere. Trykk på knappen under for å lese mer og bestille resept.

| Publisert

| Oppdatert