Leukocytter i urin – Årsaker og behandling

test for leukocytter i urin

Dersom man mistenker at man har en urinveisinfeksjon kan man ta en u-stix for å sjekke om man har lekucytter i urinen.

Når tester man for leukocytter i urin?

Dersom man mistenker at man har en urinveisinfeksjon kan man ta en u-stix for å sjekke om man har lekucytter i urinen.

Hvordan gjør man testen?

For å få en korrekt prøve bør man bruke midstråleurin og unngå intens fysisk aktivitet før prøvetaking. Gjerne ta prøven om morgenen. Kvinner må være påpasselige så ikke sekret fra vagina blandes i urinen. Man skal gjøre testen så raskt som mulig etter urinering.

Hva sier testen?

Urinstixen tester blant annet for leukocytter i urin. Resultatet kan regnes som positivt fra +1 eller høyere. Omtrent 4 av 5 med som faktisk har en urinveisinfeksjon kan regne med å ha positiv test.

Positiv test for leukocytter forekommer også ved sjeldnere nyre- og urinveisbetennelser.

Hva bør man gjøre dersom man mistenker urinveisinfeksjon?

Dersom man mistenker at man har en urinveisinfeksjon bør man drikke mye vann. Urinveisinfeksjoner hos friske kvinner går oftest over av seg selv i løpet av tre dager til en uke uten antibiotika. I tilfeller der plagene er sterke kan antibiotikabehandling forkorte sykdomsforløpet.

Hvordan kan legevakta.no hjelpe?

Dersom du har hatt urinveisinfeksjon tidligere, du er mellom 16-65 år og gjenkjenner symptomene og synes disse er så kraftige at du ønsker behandling, så kan vi mest sannsynlig hjelpe deg. Du kan gjennomføre en digital legekonsultasjon for å få behandling og råd mot urinveisinfeksjon.


Vi samarbeider med Vitus Apotek og du får 30% rabatt på kjøp av urinstix ved kjøp av våre tjenester. Du viser frem ordrebekreftelsen hos farmasøyt på Vitus. Dersom du ikke skulle få utslag på testen refunderer vi beløpet på for resepten. Da betaler du kun for urinstixen.

Behandling mot urinveisinfeksjon

Bestill E-konsultasjon raskt og enkelt. Vi svarer i løpet av minutter. Kun kr 285,-

| Publisert

| Oppdatert