Årsaken Både hormonelle og genetiske faktorer ligger til grunn for hårtap. Testosteron spiller en nøkkelrolle i utviklingen av mannlig hårtap, men det er ikke bare testosteronnivået som er avgjørende, men også hvordan testosteronet påvirker hårsekkene. Derfor kan man ikke konkludere med lavt testosteronnivå bare fordi man ikke opplever hårtap, eller omvendt. Variasjonen er betydelig mellom enkeltpersoner. Tendensen til mannlig hårtap er genetisk.
Forekomst Studier gir ikke entydige tall for hvor mange som opplever mannlig hårtap, delvis på grunn av manglende presis definisjon av hårtap og betydelige variasjoner mellom ulike befolkningsgrupper. Likevel viser studier at forekomsten av mannlig hårtap er estimert til å være rundt 44% og opp til 98% i ulike studier – med andre ord svært vanlig.
Symptomer Det karakteristiske mønsteret for hårtap som mange menn opplever kjennetegnes av:
Generelt tynnere hår Hårfestet trekker seg tilbake For noen utvikler tilstanden seg til skallethet, enten på toppen av hodet eller fullstendig.
Bortsett fra tilbaketrekkingen av hårfestet, er hårtapet jevnt (tynnere hår). Det er ingen andre symptomer som eksem eller sår i hodebunnen involvert.
Diagnose Diagnosen mannlig skallethet stilles ved typisk androgent mønster for hårtap. Det skal ikke være flekkvis hårtap, og hodebunnen skal være normal.
Andre diagnoser Andre årsaker til hårtap kan være:
Alopecia areata
Denne tilstanden kjennetegnes av flekkvis hårtap. Årsaken er ukjent, men det kan utløses av faktorer som stress.
Sykdommer i hodebunnen
Andre relevante diagnoser inkluderer eksem, psoriasis, soppinfeksjoner og ulike sjeldne hudsykdommer som for eksempel lichen planopilaris, som er preget av røde prikker og eventuelle sår i hodebunnen.
Behandling Ved typisk mannlig hårtap må man vurdere om det er nødvendig å behandle tilstanden.
Det er verdt å reflektere over om det er hensiktsmessig å behandle en normal fysiologisk prosess, og om behandling heller skyldes urealistiske skjønnhetsidealer enn sykdom hos den enkelte.
Samtidig er håret en viktig del av identiteten, og mange ønsker derfor å behandle tilstanden. Det er ikke uvanlig å oppleve tilstanden som psykisk belastende, med tilhørende negative følelser.
Medisiner
Det vanligste legemidlet som brukes mot mannlig hårtap er Finasterid. Det har dokumentert effekt ved mannlig hårtap.
På Nettlegevakt kan du få resept på behandling mot mannlig hårtap.
Andre behandlingsalternativer
Det er også mulig å behandle med parykk, barbere hodet helt eller gjennomføre hårtransplantasjon.