Snorker du om natten og er sliten på dagtid? Slik sjekker man om man har søvnapné hjemme

Sliten mann med søvnapne

Noen mennesker opplever pustestopp mens de sover. Tilstanden kalles søvnapné, og kan føre til at man blir døsig, sovner bak rattet og får konsentrasjonsproblemer. Dessuten øker risikoen for en rekke alvorlige sykdommer.

Personer med søvnapné vil i løpet av natten ha pustestopp som varer i over 10 sekunder av gangen. Dette skjer fordi luftveiene i svelget blokkeres. Pustestoppene kan oppstå flere ganger i timen og medfører at man får dårlig søvnkvalitet.

– Mange har søvnapné uten å være klar over det. Vi anbefaler folk som tror de er i faresonen å ta en søvnregistrering, da behandlingen kan forbedre livskvaliten deres drastisk, sier Lege Ola Skaansar fra legevakta.no.

– Søvnapné kan ubehandlet føre til at man blir svært trøtt og ufokusert på dagtid, men vil også øke risikoen for alvorlige sykdommer som hjerneslag, hjerteinfarkt og høyt blodtrykk.

Behandling av søvnapné vil for mange føre til at de får en drastisk bedring av livskvalitet forklarer lege Ola Skaansar.

Sender utstyret hjem til pasienten

Frem til nå har det vært vanligst at fastlegen henviser pasienten til øre-nese-hals-lege, lungelege eller hjertelege for å få utført testen, og ofte med lang ventetid. Nå kan man få sendt utstyret direkte hjem i posten, uten henvisning og uten ventetid. Utstyret som er blant det nyeste på markedet, er svært lett å bruke. Når man er ferdig med undersøkelsen sender man utstyret tilbake i ferdigfrankert eske.

Utredning

Søvnapné-diagnosen kan stilles etter at det er blitt gjort en søvnregistrering, som foregår ved at pasienten sover med registreringsutstyret i én natt. Søvnregistreringsutstyret består av en liten boks på størrelse med en mobiltelefon, som er festet til et belte rundt brystet. I tillegg måles luftstrøm gjennom nese og munn, snorking, soveposisjon, pustebevegelsene i brystkasse og mage, surstoffinnholdet i kroppen, og puls.

Selve resultatet fra undersøkelsen analyseres av øre-nese-hals-lege med over 20 års erfaring med utredning av søvnapné. Utstyret som brukes er det siste som er sluppet på markedet og er svært avansert. På denne måten kan vi gjøre svært gode målinger, forklarer Skaansar

Kan føre til konsekvenser ubehandlet

Ubehandlet søvnapné kan føre til at man blir trøtt og sliten hele tiden, men vil også øke risikoen for alvorlige sykdommer som hjerneslag, hjerteinfarkt og høyt blodtrykk. Søvnapné vil også føre til en langt høyere risiko for at man sovner bak rattet i bilen, forklarer han.

God behandling

Heldig finnes det effektiv behandling for søvnapné. Dersom pasientene har behandlingstrengende søvnapné vil vi kunne henvise dem til riktig sted. Vi henviser pasientene til det offentlige, så behandlingen dekkes av staten, forklarerer Skaansar.

Den viktiste behandlingen for søvnapné er CPAP, som er et apparat som blåser luft ned i luftveiene og hjelper å holde luftveiene åpne. Det finnes også andre typer behandling som søvnapnéskinne, kirurgi og livsttilsendring. De aller fleste pasientene som er overvektige vil få mindre problemer dersom de klarer å gå ned i vekt.

Det er ikke bare pasientene som blir fornøyde, men også deres partnere, da snorkingen ofte forsvinner og pasientene blir mer opplagte på dagtid, forklarer Skaansar.

Søvnregistrering

Fyll ut selvbetjente skjema og få tilsendt utstyr for søvnregistrering

  • Vi sender testustyr hjem til deg. Gratis frakt. Svar på undersøkelsen fås skriftlig eller gjennom video-eller telefonkonsultasjon med lege
  • Testen analyseres av øre-nese-hals-lege med 20 års erfaring innen utredning av søvnapne.
  • Vi henviser videre til behandling i det offentlige dersom det blir nødvendig
  • Pris kr 2990,-

| Publisert

| Oppdatert